15.000 km op de teller, vervolg review Lancia Ypsilon

Sinds vandaag staat er 15.000 kilometer op de teller, dus dat is een mooi moment om een vervolg van de Lancia Ypsilon review te schrijven. Inmiddels is de auto ook al 7 maanden in ons bezit.

Het eerste deel gemist? Lees hier de eerste Lancia Ypsilon review.

Verbruik

Ik begin met het verbruik, een niet onbelangrijk detail van een auto die toch als zeer zuinig wordt verkocht. Jammer genoeg kan ik hier niet alleen maar positief over zijn, want om eerlijk te zijn had het wel iets beter gekund.

Gemiddeld rijd ik ongeveer 1:16 a 1:17. De oorzaak weet ik ook, ik rijd namelijk veel 120 km/u op de snelweg. Toevallig heb ik vandaag ongeveer 200 km gereden, waarbij ik veel 100 km/u reed (spitsstroken) en 90 km/u (inhalende vrachtwagens), maar ook een stuk filerijden. Het gemiddelde verbruik kwam uiteindelijk uit op 1:19,2. Best netjes dus! En dan moet het dus nog veel zuiniger kunnen als ik er echt op zou letten.

Daar staat tegenover dat ik in de winter op de winterbanden met -10 graden celcius nog maar zo’n 1:15 a 1:16 reed. Dat is wat minder prettig.

Bij een weekendje weg met 500 km aan ritten, waarbij 90% snelweg en een deel in Duitsland, waar ik zo rond de 130-140 km/u reed meestal, kwam het gemiddelde verbruik uit op 1:15.

Het zuinigst is ongeveer 60 km/u in de 5e versnelling op de cruise control, want dan geeft de boordcomputer een verbruik van 1:25 a 1:30 aan. Maar ja, op de meeste 60 km/u wegen heb je niet de mogelijkheid om 10 kilometer lang te rijden zonder te stoppen, dus het gemiddelde verbruik gaat natuurlijk fors omhoog door het remmen en optrekken.

Het verbruik wisselt dus heel erg. Eigenlijk heb ik tijdens het rijden qua verbruik een paar dingen kunnen concluderen:

 • In de 4e en 5e versnelling is een lagere snelheid altijd zuiniger.
 • Optrekken, vooral wat sneller, zuipt kortstondig flink wat brandstof. Zeker bij filerijden is goed vooruitkijken en uit laten rollen dus zeer positief voor het verbruik. Ook bij stoplichten en afritten helpt uit laten rollen wel veel.
 • De zomertemperaturen en zomerbanden zorgen toch voor een net iets vriendelijker verbruik.
Om het verbruik positief te beïnvloeden, heb ik in de stad de Eco-stand meestal aan staan. Zo schakelt de Ypsilon snel door naar een hogere versnelling (alleen bij de DFN). Op de snelweg vind ik de Eco-stand vaak niet prettig rijden, omdat je dan toch wel echt veel kracht mist, wat vervelend is bij inhalen.
Naar mijn mening is het verbruik acceptabel, maar ik vind wel dat het beter had moeten kunnen. Je moet echt moeite doen om een goed verbruik te halen, maar als die moeite doet lukt het ook wel echt.

Betrouwbaarheid

Het is natuurlijk lastig om na 15.000 kilometer al echt iets over de betrouwbaarheid zeggen. Tot nu toe is er eigenlijk niks heel negatiefs te melden. Wel heb ik een keer gehad dat het start-/stopsysteem de auto niet correct startte. Hij liep net aan, maar viel toch weer uit. Gelukkig is dat een eenmalig iets geweest, dus niks om zorgen over te maken waarschijnlijk.

Verder is de auto een keer teruggeweest voor een terugroepactie, maar dat was ook geen ernstig iets. Wel positief natuurlijk dat Lancia dat goed regelt, door netjes een brief te sturen.

De Fiat 500, waar de Ypsilon toch een heel aantal onderdelen mee deelt (waaronder de motor), komt er bij de ADAC betrouwbaarheidtests zeer positief uit. Dus dat geeft in elk geval goede hoop.

De Yp verveelt niet

Eigenlijk blijft het gewoon een leuke auto. Bij veel andere auto’s heb ik na een tijdje rijden wel de neiging om het een saaie auto te vinden, maar bij de Ypsilon is dat (tot nu toe) niet het geval. De grootste oorzaak is eigenlijk gewoon dat alles kan. Wil je zuinig of rustig rijden, dan heb je met de Ypsilon een heerlijke comfortabele reisauto. Maar sportiever rijden is ook mogelijk, want met de Eco-stand uit heeft de Ypsilon best wat pit en daarnaast wil hij prima de bocht om. Ook is hij vrij praktisch, want dankzij de 5 deuren kunnen mensen ook achterin makkelijk instappen en met neerklapbare achterbank is er ook nog heel veel in te vervoeren.

Wat natuurlijk ook helpt is dat de auto een vrij goede geluidsinstallatie heeft, dus onderweg is er altijd heerlijk muziek te luisteren. Verder hoef je je niet druk te maken om allemaal overbodige dingen, want de lampen gaan gewoon uit zodra je de auto van contact haalt en met bijvoorbeeld de regensensor ben je niet de hele tijd druk met het bedienen van de ruitenwissers.

Al met al maakt dat de Lancia Ypsilon een heerlijke auto om mee te rijden. Je hebt gewoon de luxe van een grote auto, maar ook de voordelen van een kleine auto.

Wegligging

De wegligging van de Ypsilon kan ik eigenlijk alleen maar positief over zijn. Er is naar mijn mening een heel goede balans tussen het comfort en het weggedrag. Zeker op wat slechtere wegen merk je dat de vering comfortabel is. Zo is over klinkers rijden bijna plezierig te noemen. Zoals eerder gezegd is sportiviteit ook aanwezig, want hij wil prima de bocht om. Natuurlijk is het geen sportauto, maar daar koop je deze auto ook niet voor. Hij neigt wat naar overhellen, maar raakt daarbij niet uit z’n koers. Dat geeft tijdens het rijden dus ook een vertrouwd gevoel, want er is goed controle te houden over de auto.

De massaal aanwezige verkeersdrempels worden door de Ypsilon goed genomen. Wel wil bij de wat vervelendere drempels de achterkant soms wat stuiterig aanvoelen, maar de schuld daarvan leg ik neer bij de wegbeheerder.

De Ypsilon in dagelijks gebruik

Belangrijk is natuurlijk of een auto voldoet bij het dagelijks gebruik. In elk geval is er vrij veel te vervoeren in de Ypsilon, dus dat is heel praktisch. De kofferbak is vrij ruim voor een compacte auto, wat erg fijn is met de wekelijkse boodschappen. Ook als de achterbank neergeklapt is (tweedelig), is er veel in te vervoeren. Voor het wat grotere bezoekje aan de Ikea is er echter niet voldoende ruimte. Maar ja, met wat je bespaart (BPM, motorrijtuigenbelasting, brandstof) zou je eventueel wel een keer een busje kunnen huren of iets kunnen laten bezorgen.

Wat soms wel lastig is, is het zicht rondom de auto. Vooral de dode hoek kan een beetje vervelend zijn, door de kleine ramen. Dat komt grotendeels natuurlijk door het ontwerp van de auto. Verder is de A-stijl (dus aan de voorkant) redelijk groot. Al met al maakt dit dat je soms even extra goed moet kijken.

Verder zijn de stoelen van de Ypsilon ook erg goed. Er is nog geen echte vakantie met de Ypsilon gedaan, maar meerdere uren zitten is zeker geen probleem.

De bediening van de auto en alle instrumenten gaat ook prima. Knoppen werken veelal erg logisch. Het is makkelijk te onthouden waar bepaalde knoppen zitten en alle knoppen functioneren ook zoals je zou verwachten.  Neemt niet weg dat het zeker handig kan zijn om de handleiding te lezen, want dan kom je soms toch net weer even leuke dingetjes tegen die ook mogelijk zijn.

Al met al vind ik het een heel praktische auto, zeker voor z’n formaat.

Drie plus- en minpunten

Hierbij de drie belangrijkste pluspunten en minpunten die ik heb verzameld tijdens het rijden in de Ypsilon:

+ Motor voelt lekker krachtig aan
+ Compacte auto, maar wel 5 deuren en de luxe van een grote auto
+ Praktisch met Italiaans plezier

– Het verbruik had naar mijn idee echt beter moeten kunnen
– Eco-stand mist kracht op de snelweg
– Zicht rondom niet altijd geweldig, maar design is natuurlijk ook belangrijk

14 reacties

 1. Pascal zegt:

  Hallo

  Mijn moeder heeft sinds eind februari een nieuwe Lancia Ypsilon Gold automaat met twinairmotor in de kleur blu universo.

  Onze Yp heeft niet veel opties wel elektrische ramen achtergenomen en trekhaak.

  De auto bevalt erg goed en rijdt super en die 1 op 16 1 op 17 kan ik wel bevestigen dat is bij ons ook zo.

  De Yp heeft een heerlijke instap je zit er zo in en dat is erg prettig ook de kofferbak is vrij groot.

  Alleen er zijn 2 nadelen in ons geval. Mijn moeder moet erg wennen aan de semi automaat voorheen had zij een Skoda Fabia Combi uit 2004 met volle automaat die heel anders werkt en wat zij prettiger vond.

  De automaat van onze Yp schokt soms is dat bij jullie ook zo?,vooral van 2 naar 1.

  En de Twinairmotor maakt als de auto stationair draait erg veel lawaai het is net een geluid van een 45km autotje hebben jullie dat ook?.

  Groeten Pascal

 2. Dick zegt:

  Hoi Pascal,

  Een semi-automaat schakelt inderdaad wat hakeriger dan een ‘echte’ automaat. Een semi-automaat is eigenlijk een gerobotiseerde handgeschakelde versnellingsbak.

  Dat hij net iets minder mooi schakelt (of eigenlijk koppelt), merk je over het algemeen het sterkst bij het terugschakelen van 2 naar 1, dus het kan kloppen dat hij dan wat schokt. Als het te erg is, zou je even naar de dealer moeten, maar een beetje is wel normaal. Vaak is het ook een kwestie van wennen en als je aanvoelt komen dat hij terug zou gaan schakelen naar de eerste versnelling, je maar heel weinig gas geeft (echt zo weinig dat je net aan het gaspedaal aanraakt). Dan gaat het vaak comfortabeler. Als hij dan eenmaal gekoppeld is kun je gewoon normaal gas geven. Dus dat zou je moeder eens kunnen proberen.

  Hij maakt stationair inderdaad meer geluid dan een normale motor. Zeker buiten hoor je dat en krijg je dat brommobiel geluid. Dat klopt wel. Sommige mensen vinden het onprettig. Ik vind het zelf wel iets grappigs hebben, het is toch een uniek auto’tje met een unieke motor.

  In elk geval heel veel plezier met de Yp! Vooral mooie kleur ook, die ‘m nog net wat unieker maakt, want meestal zie ik ze niet rondrijden in die kleur (als ik überhaupt al een Yp tegenkom).

  Groetjes,
  Dick.

 3. Pascal zegt:

  Hallo

  Gelukkig dat het schokken vaker voor komt bij de Ypsilon bedankt voor de reactie.

  Verder rijdt die lekker pittig en merken we op de snelweg niks van het lawaai en de instap is ook erg prettig kortom een feest om in te rijden.

  Pascal

 4. Frans van Nijnatten zegt:

  Voor de zomervakantie de Yp laten uitrusten met een trekhaak. Met de auto een vouwwagen van circa 550 kg door de Belgische Ardennen gereden. Het was een genot kan ik u vertellen. Eco uit, om zo het volledige vermogen van de auto te benutten en automatische versnelling (DFN) ingeschakeld. De Yp heeft ruim voldoende vermogen om hellingen te nemen en het automatisch schakelen gaat ook met een aanhanger juist met een juiste timing. Gemiddeld brandstofverbruik ligt dan uiteraard iets hoger, op 1:16.
  Op terugweg was het in de file weer even leren om met de auto te rijden; het meest prettige was om het start-stop systeem in de file uit te schakelen. (Bijkomend voordeel is dat de airco dan constant blijft werken.) En bij stilstaande files de dfn-automaat uitschakelen en op handbediening overgaan.
  Uit de file uiteraard weer alles inschakelen om het volledige gemak van de auto weer te benutten.

 5. Dick zegt:

  Hoi Frans,

  Ik heb Michelin Alpin A4 winterbanden. Die zijn volgens diverse tests heel goed en ben er zelf ook heel tevreden mee.

  Ze komen gewoon om de normale Ypsilon velgen te liggen (ik heb de 15″ velgen van de Platinum uitvoering). Ik vind het zonde van die mooie velgen om dan in de winter met goedkope velgen te gaan rijden.

  Groetjes,
  Dick.

 6. Frans van Nijnatten zegt:

  Hoi Dick

  Vandaag dan ook de bestelling geplaatst: Michelin Alpine A4. Volgens testen konen deze banden als beste en meest slijtvast uit de bus.
  Wel heb ik besloten er stalen velgen bij te kopen (originele komende uit de Lancia fabriek). Ik denk de banden in de zomer te gaan opslaan omdat ik zelf geen koele en donkere ruimte heb voor opslag.
  Ik ben benieuwd hoe de banden zullen aanvoelen?

  Groet, Frans

  ps. Gisteren een ritje Breda-Goes met verbruik van 1:18.8 Ben er erg tevreden mee!

 7. Pascal zegt:

  Hallo

  Mijn moeder heeft er Allseasonsbanden onder van het merk en type Goodyear Vector,de auto maar ook de banden bevallen uitstekend. Er staat nu zo’n 4500 km op de teller.

  Pascal

 8. josina zegt:

  Ook wij hebben nog steeds veel plezier met de Ypsilon!!! Nu inmiddels bijna 15000 km. mee gereden!

  Wel hebben wij bij 13500 km. een probleem gehad met de bobine dit stuk was. Ze hebben er nu 2 nieuwe ingezet, schijnt een terugroepactie voor te zijn. Dit euvel komt ook bij de fiat 500 twinair voor en daar is wel al de terugroepactie geweest.

  Ik stond bij het stoplicht op een groot verkeerspunt in Nijmegen en ik kwam niet meer vooruit. De lampjes in het dashbord gingen aan en de display zei: motor laten controleren.

  Informeer hier na bij je dealer! Het is o zo lastig om niet meer vooruit te kunnen en weggesleept te moeten worden naar je garage.

  Ik merkte wel dat toen de bobine gemaakt was, dat het stoeken van de auto veel en veel minder is.

  groetjes

 9. Dick zegt:

  Wel vervelend dat je er echt mee stil kwam te staan. Bij ons nam de dealer vorige week contact met ons op dat deze terugroepactie staat voor onze auto.

  Gezien de kilometerstand nu 28.500 km is van onze Ypsilon hebben we over ongeveer 2 weekjes een grote beurt gepland staan. Dan wordt dit meteen meegenomen. Hopelijk gaat het goed tot die tijd 🙂

 10. josina zegt:

  Hoi Dick,

  Ik was net te vroeg met dit vervelende euvel! haha…. Ik kwam rond de 28 november stil te staan en toen was de terugroepactie nog niet gedaan door de dealers.
  Ik moet wel zeggen, toen ik werd opgehaald door de sleepwagen en naar de garage gesleept werd dat binnen een kwartier mijn auto weer gemaakt was. Je moet er wel op letten dat ze allebei de bobines vervangen, want ze zijn allebei slecht van kwaliteit. Ze hebben nu een andere bobine met een ander produktnummer er in gezet. Tevens het euvel bij de 500.

  Bevalt je auto nog steeds?

  groetjes
  josina

 11. Dick zegt:

  Hoi Josina,

  Wel netjes dat ze ‘m zo snel hebben gemaakt. Er kan altijd iets gebeuren natuurlijk met een nieuwe auto. Dan is het wel fijn als ze goede service bieden.

  De Ypsilon bevalt nog steeds. Het blijft gewoon erg lekker rijden. En in deze tijd rijd ik veel meer in het donker, dan oogt het dashboard altijd heel mooi met de witte verlichting. Dat soort dingen doen ‘m wel luxe aanvoelen.

  Bevalt bij jou de Ypsilon nog, behalve dan de bobine-actie?

  Groetjes,
  Dick.

 12. josina zegt:

  Hoi Dick,

  In principe bevalt die goed, alleen ik ben een beetje het vertrouwen kwijt in de twinair motor. Zomaar stil staan bij een nieuwe auto!!!! Ik lees op het fiatforum dat de meeste er garantie bijkopen.
  Ook de turbo heeft bij sommige problemen gegeven, dus……ik twijvel!
  Het verbruik valt dus ook tegen, we rijden ongeveer 1:18 maar dat deden we met de fiat 500 1.2 dualogic ook.

  Hopen dat we verder zonder problemen kunnen rijden!

  groetjes
  josina

 13. Pascal zegt:

  Hoi

  Hier even weer een berichtje van mij.

  De Ypsilon Gold Automaat 2012 van moeders bevalt haar uitstekend,er staat bijna 6500 km op en is bijna een jaar oud eind deze maand.

  Vandaag werden wij door de dealer gebeld ivm een terugroepactie voor de Bobine,dus de auto moet binnenkort even terug.

  Groetjes Pascal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *